«Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπεία ο της ελαίας καρπός»

Η συμβολή του ελαιόλαδου στην διατήρηση και βελτίωση της υγείας του ανθρώπου είναι ανεκτίμητη. Τα λίπη και τα έλαια έχουν έναν κοινό παρονομαστή που είναι η ενεργειακή τους αξία – 9 θερμίδες ανά γραμμάριο- η σύνθεση τους ωστόσο διαφέρει σημαντικά. Έτσι πρώτον το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από τριγλυκερίδια μονοακόρεστων οξέων (κυρίως ελαϊκό οξύ) σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Δεύτερον οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου οφείλονται το ασαπωνοποίητο κλάσμα του, στο οποίο περιέχονται αντιοξειδωτικές ουσίες (τοκοφερόλες με πιο σημαντική την α- τοκοφερόλη, που δρα ως βιταμίνη Ε, καροτένια, που δρουν ως προβιταμίνη Α και πολυφενόλες). Οι ουσίες αυτές δρουν προστατευτικά απέναντι στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,K, και κυρίως Ε οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από κάποια είδη καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου και μαστού) καθώς επίσης και από την οστεοπόρωση. Τέλος διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο εκτός από καρδιοπρoστατευτικές, αντιοξειδωτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 άλλες ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μία ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Όλοι μας έχουμε γευτεί την ελαιοκανθάλη. Είναι η ουσία που προκαλεί το κάψιμο που νιώθουμε στο λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, ωμό λάδι.

Πλέον και πέρα από κάθε αμφιβολία γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο προστατεύει την υγεία του ανθρώπου. Τον Νοέμβριο του 2004 δημοσιεύθηκε στο : CFSAN/Office of Nutritional Products, Labeling and Dietary Supplements November 1, 2004 η οδηγία του FDA (Docket No 2003Q – 0559) κατά την οποία 23 γραμμάρια (2 κουταλάκια του γλυκού) ελαιόλαδου προστατεύουν από στεφανιαία νοσήματα.